Stages wetenschapsjournalistiek

Wil je tegen het einde van je studie nog iets leuks doen? Op zoek naar een manier om de technische en chemische arbeidsmarkt beter te leren kennen? Altijd al willen schrijven? Wil je er zelf bij zijn als het nieuws gemaakt wordt?

Stagemogelijkheden

Wetenschapsjournalistiek. Eventueel aanvullend onderzoek op gebied wetenschapscommunicatie.

Stageduur

Vier dagen per week, voor een periode van drie tot zes maanden. Naast een werkplek op de redactie behoort parttime thuiswerken tot de mogelijkheden.

Stagevergoeding

De stagiair ontvangt een maandelijkse vergoeding van 250 euro bruto en reiskosten.

Leerdoelen

Tijdens de stage maakt de student deel uit van de redactie en maakt hij/zij kennis met de verschillende aspecten van de wetenschapsjournalistiek:

  • Praktische journalistieke vaardigheden, zoals het zoeken en evalueren van informatiebronnen, houden van interviews, doen van beeldresearch, populariseren van wetenschap, gebruik van een Content Management Systeem en het schrijven van artikelen.
  • Het tijdschriftengenre in de bredere zin van het woord. Als redactielid kan hij de verschillende stadia in de productie van de balden meemaken: van de primaire bladvulling, via eindredactie, beeldredactie tot de uiteindelijke vormgeving van het nummer.
  • ‘Communicatieve concepten’ zoals bijvoorbeeld bladformule, bladritme en doelgroep.
  • De mogelijkheid bestaat om als onderdeel van de stage een onderzoek uit te voeren op het terrein van de wetenschapscommunicatie.

Opzet stage

Het eerste deel van de stage bestaat uit het schrijven van korte nieuwsberichten. Tijdens dit deel leert de stagiair de primaire schrijf- en interviewvaardigheden en gebruik van het Content Management System om nieuwsberichten op de website te zetten.

De selectie van nieuws uit persberichten en andere informatiebronnen zal een steeds grotere rol spelen, alsmede het doen van beeldresearch (optioneel). Uiteindelijk is de stagiair in staat om geheel zelfstandig nieuwsrubrieken te verzorgen. Naast inzicht in doelgroep en bladformule spelen hierbij planning, overzicht, en organisatorische vaardigheden een rol.

In het tweede deel van de stage verschuift het accent naar het schrijven van grotere artikelen. Voorwaarde is dat de stagiair de primaire schrijftechnieken voldoende beheerst. Bij grotere artikelen komt er meer nadruk te liggen op brononderzoek, metastructuur van teksten, opbouw van artikelen, en het houden van interviews op locatie (face-to-face). Afhankelijk van de stageduur en het schrijfniveau kan de stagiair kennismaken met verschillende genres zoals reportage, interview, of overzichtsartikel.

Kijk in het menu aan de linkerzijde naar het aanbod van stageplaatsen of stuur een open sollicitatie naar de redactie van het tijdschrift van jouw keuze. Kijk onder'contact' voor de adresinformatie.